Share ?
วันที่ชนาธิปต้องพิสูจน์ตัวเองอีกครั้งในฟุตบอลเอเชีย(Fox Sport)

Chanathip, Muangthong still have a lot to prove

The day of destiny for Chanathip Songkrasin is approaching.

วันที่ฟุตบอลเอเชียจับจ้องมาที่ชนาธิปกำลังจะมาถึง...

In July, the star will leave to join Japan’s Consadole Sapporo and it is a big deal for himself, Thai football, Japanese football and Southeast Asian football. Before he does head east – and quite a bit north – he has a job to do.

ในเดือนกรกฏาคม ชนาธิปจะเดินทางไปเข้าร่วมทีม ซัปเปาโร ใน เจลีก ในสัญญายืมตัวจากเมืองทอง และนี่เป็นก้าวแรกที่สำคัญอย่างยิ่งไม่เฉพาะสำหรับชนาธิปคนเดียว แต่ยังหมายถึงฟุตบอลไทยทั้งประเทศ ฟุตบอลญี่ปุ่น และทั้งภูมิภาคเอเชียตะวันออกเฉียงใต้อีกด้วย แต่ก่อนที่ชนาธิปจะย้ายไปนั้น เขามีเรื่องที่ต้องพิสูจน์อีกมากมาย...

On Wednesday, the Thai international will line up just north of Bangkok for Muangthong United against Brisbane Roar in the Asian Champions League knowing that a win against the Australians will put the Kirins in the knockout stage for the first time in their history.

ในวันพุธที่จะถึงนี้ จะมีการแข่งขัน AFC Champions League ระหว่างเมืองทอง กับ บริสเบน รอร์ จาก ออสเตรเลีย แมตนี้แทบที่จะเป็นแมตชี้เป็นชี้ตายในการเข้ารอบ 16 ทีมสุดท้ายของรายการเลยก็ว่าได้ และเมืองทองเองก็รู้ว่านี่เป็นโอกาสที่ใกล้ที่สุดของพวกเขาที่จะสร้างประวัติศาสตร์ในการเข้ารอบ 16 ทีมสุดท้าย รายการฟุตบอลสโมสรที่ยิ่งใหญ่ที่สุดของเอเชีย

Chanathip should need no introduction to any fan of Asian football but because he plays in Southeast Asia, there are those at either end of the continent with little awareness. There is a feeling that the region in the middle is not anything to be overly concerned about.
สำหรับเราแล้ว(เอเชียตะวันออกเฉียงใต้)คงไม่ต้องบอกว่า เขาคือใคร แต่ในระดับเอเชียแล้ว โดยในเฉพาะเอเชียตะวันออกและตะวันออกกลางชนาธิป ยังคงไม่เป็นที่รู้จักแพร่หลายนัก

There has been no Southeast Asian team at the World Cup since 1938 when Indonesia made it as Dutch East Indies. That means that by the time Russia comes around, that absence will have stretched to 80 years. In the modern era, Southeast Asia and the World Cup are complete strangers. There has been little impact at the Asian Cup either.
ตั้งแต่มหกรรมฟุตบอลโลกจัดตั้งมานั้นมีแค่ทีมเดียวจาก เอเชียตะวันออกเฉียงใต้ทีมเดียวที่เคยได้เข้าร่วม นั่นก็คือ ทีมชาติอินโดนีเซียในฟุตบอลโลกปี 1938 ที่ฮอลแลนด์ตะวันออก นั่นหมายความว่าถ้าบอลโลกที่รัสเซียมาถึง จะเป็นเวลา 80 ปี ที่เราทีมจาก SEA ไม่ได้เข้าไปเล่นในรอบสุดท้ายฟุตบอลโลกเลย ถ้าเปรียบเป็นคนแล้ว ทีมจากเอเชียตะวันออกเฉียงใต้และฟุตบอลโลกก็คงเป็นคนแปลกหน้าที่ไม่เคยรู้จักกันมาก่อนเลย หรือต่อให้เป็น Asian Cup ทีมจากอาเซียนก็คงเป็นคนแปลกหน้าที่รอวันรู้จักกันอยู่ดี(ฟังแล้วก็รู้สึกเจ็บปวดดีเหมือนกัน)


On the club scene, BEC Tero Sasana were surprise runners-up in the inaugural Asian Champions League in 2003 when only 16, not the present 32, competed. They were helped immensely by the fact that all of their games, except the first leg of the final in Al Ain, took place in Bangkok.
ในด้านของสโมสร BEC Tero Sasana เคยสร้างความประหลาดใจคว้ารองแชมป์ ในศึก AFC Champions League ( เทียบเท่า ) ในปี 2003 แต่ตอนนั้นมีทีมเข้าร่วมเพียง 16 ทีม ไม่ใช่ 32 อย่างทุกวันนี้ และการเล่นรอบแบ่งกลุ่มก็ไม่ได้มีเหย้า เยือนแบบนี้ การแข่งขันทั้งหมดจัดขึ้นที่กรุงเทพทั้งหมด (ยกเว้นนัดชิงนัดแรกจัดที่ Al Ain ใน UAE)

Add to that the point that there have not been, or have rarely been, Southeast Asian players who have become well-known outside their own region then it means that overall then there has been little to write back to Jakarta, Hanoi or Kuala Lumpur about.
ตั้งแต่สมัยนั้นเป็นต้นมายังไม่ค่อยมีนักเตะจาก อาเซียนที่เป็นที่รู้จักอย่างแพร่หลายในระดับทวีป 

Such a track record has not impressed the rest of the continent which has led East Asia, West Asia and the other regions not to take that much notice of Southeast Asia.
ดังนั้น ฟุตบอลในระดับทวีปที่ขับเคี้ยวระหว่างเอชียตะวันออกกลางและเอเชียตะวันออกจึงแทบไม่เคยได้ชายตามองมาทางอาเซียนของเราเลย

Chanathip has the power to change that, at least a little, or more accurately, he has the talent to do so.
ชนาธิปนักเตะจากประเทศไทยคนนี้ ณ เวลานี้มีโอกาส ที่จะดึงกล้องให้แพนและฉายมาทางอาเซียนนี้ได้ หรือถ้าพูดให้ถูกกว่านั้นเขามีดีพอที่จะสร้างการเปลี่ยนแปลงครั้งนี้ได้There are few in Asia with the talent that the diminutive star has. The ball sticks to those magical feet, he can beat a man or take him out the game with a pass and it is that vision, as well as the skill to execute, which makes him a special player.
ในเอเชียนั้นมีนักเตะที่มาพร้อมกับพรสวรรค์นั้นไม่มากนักและชนาธิปก็มีพรเหล่านั้น เมื่อลูกฟุตบอลอยู่กับเท้า(ดั่งเท้าที่เวทย์มน์)ของเขา เขาสามารถเลี้ยงผ่านคู่ต่อสู้ด้วยทักษะอันยอดเยี่ยม และผ่านฟุตบอลไปพร้อมกับ วิชั่น(ราวกับติด GPS) ที่เขามี และนั้นแหล่ะที่ทำให้เขาเป็นนักเตะที่วิเศษ 

The immediate priority is to lead Muangthong past Brisbane on Wednesday. When the draw was made for Group E and Brisbane, Ulsan Horangi and Kashima Antlers found themselves placed with the Thai champions, few would have been unduly worried.
อย่างแรกเลยที่เขา(ชนาธิป)ต้องทำคือ พาเมืองทองผ่านบริสเบน รอร์ให้จงได้ ย้อนกลับไปถึงตอนจับสลากนั้น ทั้งอูซาน ฮุนใด คาชิม่า แอนเลอร์ และบริสเบนนั้น(ต่างชิวและยิ้มกริ่ม) ไม่มีวิตกเลยเมื่อรู้ว่าได้อยู่ร่วมสายกับแชมป์ไทยพรีเมียร์ลีก 2016 

Now, they all sit behind Muangthong in the standings. After four games, United have eight points. They are following the classic formula for tournament success –win at home and draw away.
แต่ตอนนี้ พวกเขา(สามทีม)มีเมืองทองนำอยู่ด้วยคะแนน 8 แต้มจาก 4 นัด ด้วยสูตรคลาสสิคของเมืองทองเลยที่ ไปเสมอนอกบ้านและตีหัวเข้าบ้านในบ้านตัวเอง


Under coach Totchawan Sripan, Muangthong are not top by accident. They have deserved every point they have collected. It is something of a novelty, and an important one, that Brisbane are underdogs and probably would be if they had more than one point and were in better shape.
ภายใต้การคุมทีม ของโค้ชตะวัน ศรีปาน เมืองทองมาถึงจุดนี้ได้ ไม่ได้เพราะโชคช่วยแน่ๆ พวกเขาคู่ควรกับทุกๆแต้มที่พวกเขาทำได้ และนี่เป็นมิติใหม่ที่สำคัญมากๆที่ เมืองทองจะผลักให้บริสเบนกลายเป็นทีมรองบ่อน(ที่โหล่ของตาราง)ไปเลยโดยเฉพาะอย่างยิ่งถ้าเขา(เมืองทอง) เก็บได้มากกว่า 1 แต้ม


Now it is time to close the deal. It is not just Chanathip but Teerasil Dangda, a prolific striker. There is also the best full-back pairing in Asia (and Asia is a full-back factory) in Tristan Do and Theerathon Bunmathan. Goalkeeper Kawin Thamsatchanan is one of the best on the continent and there is a strong spine runs throughout the team.
เวลานี้เป็นเวลาที่เหมาะสมอย่างยิ่งที่เมืองทองต้องปิดดีลให้ได้ ไม่ใช่แค่ชนาธิปคนเดียวเท่านั้นแต่ยังรวมไปถึง ธีรศิลแดงดา ที่กองหน้าตัวผลิดสกอร์ให้ทีม และยังมี คู่ฟูลแบคที่ดีที่สุดคู่หนึ่งในเอเชีย นั่นก็คือ คลิสตอง โด และ ธีรทร บุญมาทัน  และผู้รักษาประตูที่ดีที่สุดคนหนึ่งและนอนเยอะสุดในเอเชีย นั่นก็คือ กวิน (ไอสัสกูจะนอน)  และแผงนักเตะอันแข็งแกร่งที่เหลือล้นที่พร้อมจะวิ่งเพื่อทีมในวันพุธนี้


Muangthong should make it and become the second Thai team to reach the knockout stage in five years, following Buriram United’s run in 2013.
เมืองทองควรจะทำให้สำเร็จให้ได้เพื่อที่จะได้เป็นทีมที่สองของไทยที่ได้เข้ารอบ น๊อคเอ้า 16 ทีมสุดท้ายของ AFC Champion leagueในรอบ 5 ปี ที่บุรีรัมย์เคยทำได้ในปี 2013

That is not a bad record given the fact that Southeast Asia is starved of representation in the Champions League. There is something wrong when Muangthong are the region’s only horse in this race while countries like Korea, Japan and UAE have four each.
นี่ไม่ใช่สิ่งที่ผิดปกติอะไรที่ทีมจากอาเซียน จะไม่ค่อยมีตัวตนในศึก AFC Champions League แต่มันค่อนข้างจะโหดร้ายไปหน่อยที่เมืองทองเป็นทีมเดียวจากอาเซียนทั้งภูมิภาค ในขณะที่ ทีมจาก เกาหลี ญี่ปุ่น หรือ แม้กระทั่ง UAE ได้โควต้าประเทศละ 4 ทีมด้วยกัน
That is why getting to the last 16 is so important and that is why Chanathip needs to be at his best on Wednesday.
และนี่มันจึงเป็นเหตุผลที่สำคัญมากๆที่ชนาธิปต้องเล่นให้อยู่ใน ฟอร์มที่ดีที่สุดและส่งเมืองทองจะต้องเข้ารอบ 16 ทีมสุดท้ายให้จงได้ในวันพุธนี้


And after that, he has another big part to play. In July, the playmaker will head to the J.League and Sapporo. There have been a few Southeast Asian players of late who have gone to Japan’s top tier as part of the J.League’s drive to increase its popularity in the ASEAN region. None have made an impact.
นอกจากนั้น ชนาธิปมีงานยักษ์ที่ต้องทำคือ ในเดือน กรกฏานี้ ตัวสร้างสรรค์เกมส์คนนี้จะเดินทางไปเข้าร่วมทีมซัปเปาโร ในเจลีก
มีนักเตะจากอาเซียนไม่มากนักในช่วงหลังๆนี้ที่ได้มีโอกาสได้เล่นในลีกสูงสุดของญี่ปุ่น แม้ว่าจะอยู่ในช่วงที่ ญี่ปุ่นพยายามจะตีตลาดอาเซียน ช่วงที่ผ่านมานี้ยังไม่มีใครแจ้งเกิดในลีกญี่ปุ่นได้

Chanathip can change all that. He can be the one who shows that Southeast Asia possesses talent that can go and shine anywhere on the continent.
ชนาธิปสามารถเปลี่ยนแปลงสิ่งเหล่านี้ได้ เขามีโอกาสที่จะได้แสดงให้ทั้งเอเชียรับรู้ว่า นักเตะพรสวรรค์จากอาเซียนคนนี้และคนอื่นๆก็สามารถไปเล่นและแสดงฝีเท้าได้ที่ไหนก็ได้ในเอเชียนี้

Messi Jay has a big role to play in Japan, on and off the pitch.
เมสซี่ เจ มีงานใหญ่ที่ต้องทำ ทั้งในและนอกสนามที่ญี่ปุ่น

But if he can first inspire his current team to the knockout stage then it will be a small step for Muangthong but a giant one for Thailand and South-east Asian football.

แต่ถ้าเขาสามารถส่งเมืองทองเข้ารอบ 16 ทีมสุดท้ายได้ แม้จะเป็นก้าวเล็กๆสำหรับเมืองทองแต่มันจะเป็นก้าวที่สำคัญและยิงใหญ่มากๆสำหรับฟุตบอลไทยและฟุตบอลของอาเซียนเลยก็ว่าได้"When you give him the ball, he makes things happen"
"เวลาคุณส่งบอลให้เขา(ชนาธิป) เขาสร้างสรรค์เกมส์ได้" 

"You are talking about playmaker who is great at passing the ball, pick the ball and commit defended"
"คุณกำลังพูดถึงตัวสร้างสรรค์เกมที่เก่งมากในเรื่องการผ่านบอล เก็บบอลและเ"


Credit: http://www.foxsportsasia.com/football/afc-champions-league/news/detail/item646055/chanathip-muangthong-still-have-a-lot-to-prove/

ขอบคุณภาพสวยๆจาก facebook: Muangthong United

ใครเห็นว่าบทความนี้ดี รบกวนสมัครสมาชิคผ่านเฟสแล้วกดไลค์ด้วยนะครับ ขอบคุณครับ
อยากติดตามบทความต่างประเทศเกี่ยวกับบอลไทย กดติดตามผมด้วยนะครับMuangthong united , AFC Champions League , ฟุตบอลภายในประเทศ , ฟุตบอลต่างประเทศ
3 410 0

Dreamkub
Thailand is going to world cup.